Inspanningsfysiologie

Meten is weten

In de praktijk voor ‘Praktische Inspanningsfysiologie’ doen we onderzoek naar de manier waarop het lichaam reageert op inspanning, om zo de inspanningscapaciteit van een sporter of patiënt te kunnen bepalen.

Bij sporters is onderzoek naar hoe het lichaam reageert op inspanning belangrijk voor trainingsadvies, waaronder het bepalen van de trainingszones, bepalen van de drempels en uiteraard het meten van het effect van de trainingen. Inspanningstolerantieonderzoek is het enige juiste middel om dat te bepalen. Maar ook wanneer iemand COPD heeft (luchtweg- of longaandoeningen) is het bepalen van de meest effectieve intensiteit van groot belang om veilig en effectief te kunnen bewegen of sporten.

Bij inspanningsonderzoek gaan we zo gedetailleerd mogelijk op zoek naar de manier waarop we de intensiteit van de gekozen oefeningen zo kunnen instellen dat deze past bij de beginsituatie van de sporter en de doelstellingen die hij of zij heeft.

Bij wielrenners bepalen we bovendien de trainingszones en bekijken we met het onderzoek wat de trainingen hebben opgeleverd.

Ook voor patiënten (b.v. vanuit een leefstijl doelstelling) kan het doen van onderzoek belangrijk zijn om heel nauwkeurig en op basis van de behoefte van het lichaam voedingsadvies te kunnen geven.

Gevalideerd

Het doen van onderzoek naar uithoudingsvermogen en kracht is de basis voor een maatwerk trainingsprogramma. Daarvoor wordt louter wetenschappelijk gevalideerde apparatuur gebruikt. Naast fysieke testen voor uithoudingsvermogen en kracht doen we testen naar hartritmevariatie (overtraining en spanningsklachten) en biometrie. Alle gegevens worden gebruikt voor het maken of samenstellen van een maatwerk trainings- of oefenprogramma.


Gevalideerd

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. De afgelopen jaren merken we dat er steeds meer ruimte komt voor preventieve zorg. Binnen het Leefstijl Expertise Centrum staat preventie hoog aangeschreven. Meten is een absolute voorwaarde om preventie goed inhoud te kunnen geven. Preventieve programma’s beginnen dan ook met uitgebreid onderzoek, waarvan de resultaten worden besproken en waarna in goed overleg met de cliënt een maatwerkprogramma wordt gemaakt.

Maak een afspraak om te horen wat we voor u kunnen betekenen!


Preventie

Zullen we een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak om te gaan bewegen of sporten, met een van de leefstijlcoaches, de fysiotherapeut of voor onderzoek neemt u contact met ons op via de mail of via onderstaand telefoonnummer.

U mag natuurlijk altijd even binnen komen wandelen voor het maken van een afspraak of om kennis te maken. De koffie staat klaar!


Veelgestelde vragen

  • Hoelang duurt een onderzoek?

    Dat hangt van het soort onderzoek af. Onderzoek naar bijvoorbeeld het uithoudingsvermogen duurt anderhalf uur, terwijl onderzoek naar de ruststofwisseling ongeveer een halfuur duurt.

    Wanneer u een afspraak maakt laten we altijd even weten hoelang het onderzoek duurt en wat u moet meenemen.

  • Wordt het begeleid sporten ook vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

    Nee, sporten wordt door de ziektekostenverzekeraar niet vergoed. Het kan zijn dat een therapeut u gedurende een bepaalde tijd bij het uitvoeren van oefeningen begeleidt en dat wordt uiteraard wel vergoed. Wanneer u uiteindelijk zelfstandig gaat bewegen of sporten, moet u de kosten daarvan echter zelf betalen.

  • Zijn de kosten voor het sporten hoog?

    Verhoudingsgewijs niet. Bovendien bepaalt u zelf hoe vaak u wilt sporten en afhankelijk daarvan betaalt u wat meer of minder. Zie ook ‘Prijzen’ in het menu bovenaan de site.



© 2023 Leefstijl Expertise Centrum