Afmelden    |    Bekijk online
Nieuwsbrief week 47

Beste sporter,

 

Vanavond was er een vervroegde persconferentie. Dat was al geen goed teken, en inmiddels weten we welke maatregelen ons de komende tijd te verwerken staan. Voor u als onze klant betekent het dat u tot 17.00 uur bij ons terecht kunt voor een les of training. Voor ons betekent het wederom flexibiliteit in de organisatie. Hoe we precies met deze tijdelijke maatregel omgaan, leest u verderop in deze nieuwsbrief.

 

De aanscherpingen komen kort na de maatregel omtrent de QR-code, die zijn beslag heeft gelegd op het ledenaantal. Hoewel mensen die niet zijn gevaccineerd nog steeds gebruik kunnen maken van de faciliteiten, lijkt het testen voor velen een te grote drempel te zijn.

 

Om mensen die zich niet laten vaccineren te helpen met vitaliteit en weerbaarheid, hebben we twee buitentrainingen in het leven geroepen. Zie het rooster hieronder. Iedereen is meer dan welkom – uiteraard ook mensen die wel gevaccineerd zijn.

 

Tot slot hebben we de laatste tijd aandacht besteed aan de inhoud van de lessen core stability en spinning. Hoe we de lessen inrichten, leggen we onderaan uit.

 

Voor nu: blijf gezond!!

Aanpassingen in les- en openingstijden

Al toen er alleen nog maar vermoedens waren over de nieuwe maatregelen, begonnen we na te denken over de manier waarop we de zaken kunnen organiseren. Tot 17 uur, en op zaterdag tot 15 uur, blijft het mogelijk te komen fitnessen. En de lessen Fit & Shape kunnen gewoon doorgaan.

Echter, de overige groepslessen vinden plaats in de avonden. En wij zijn genoodzaakt onze faciliteiten en diensten aan te bieden binnen de opgedragen openingstijden.

We moeten, en willen, hierin flexibel zijn. Wetende dat u gevraagd wordt thuis te werken, vragen we u ook flexibel te zijn en de komende weken samen met ons te blijven doen wat we altijd doen! Hoe?

Welnu, wij denken aan het volgende. In plaats van de lessen core stability en spinning in de avond te houden, organiseren we deze nu in een ochtend en middag. We hopen op deze manier iedereen van dienst te kunnen zijn. Dit zijn de aanpassingen aan het rooster:

  • Maandag
    • 16.00-17.00: core stability
    • 17.00-18.30: hardlopen, juist ook voor beginners!
  • Dinsdag
    • 10.00-11.00: core stability
    • 11.00-12.00: spinning
  • Woensdag
    • 17.00-18.00: wandelen met oefeningen
  • Vrijdag
    • 15.00-16.00: core stability
    • 16.00-17.00: spinning
  • Zaterdag
    • Geopend tot 15.00 uur (in plaats van 13.00)

De aanpaste tijden gaan aanstaande maandag in en blijven de komende weken gelden, tot deze tijdelijke maatregel is opgeheven. De buitenlessen gaan na afloop van de maatregel gewoon door.

Wij doen ons uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te blijven helpen met het op niveau houden van de vitaliteit. Helaas zijn we gebonden aan de maatregelen die ons worden opgelegd. We zijn flexibel, maar kunnen onszelf niet opdelen. We hopen dat we mogen rekenen op uw medewerking - en uiteraard op uw begrip!

Wist u dat...

...het de week van de werkstress is? Het doel hiervan is werkenden en werkgevers bewust te maken van de mogelijkheden voor het leiden van een gebalanceerd (werk)leven. Zodat men juist ook in deze bijzondere periode, waarin veel wordt thuisgewerkt, in balans blijft en minder werkstress ervaart. De Hersenstichting (bekend van Ommetje) heeft 7 tips op een rij gezet om tijdens het thuiswerken zoveel mogelijk ontspanning te creëren voor de hersenen. Dit in samenwerking met psychiater, stressexpert en onderzoeker Christiaan Vinkers. De tips vindt u op deze pagina.

We geven meer inhoud aan de lessen

Een paar weken geleden vertelden we dat we meer inhoud willen geven aan de lessen core stability en spinning. Inmiddels hebben we daar, samen met Ruud Sokolowski en Hans van der Kreeke, over nagedacht.

Spinning

Volgens literatuuronderzoek traint iedere soort sporter het meest effectief wanneer hij voor het grootste deel extensief sport (laag intensief) en voor een klein deel intensief. Die verhouding ligt respectievelijk tussen de 88-92% en 8-12%. Dit is de basis voor de fitnessprogramma’s die we maken, en ook voor onze spinninglessen: een groot deel extensief en enkele intervallen intensief.

Voor het hele jaar hebben we een soort rode draad bedacht. In de herfst brengen we de intensiteit in 5 tot 8 minuten omhoog. De komende maanden verschuift de intensiteit van deze intervallen van intensief naar zeer intensief. Vanaf het voorjaar worden de intervallen steeds korter, maar nemen ze in aantal en intensiteit flink toe. Tot we uiteindelijk in de zomer een intervalduur van 1 tot 3 minuten bereiken.

Heeft u een hartslagmeter en app van Polar? Als u de resultaten van uw inspanningsonderzoek in de app invoert, kunt u de intensiteit van uw training goed in de gaten houden. Zo bereikt u uw doelstelling op een effectieve wijze. Dat geldt voor iedere sporter: of u nu wilt afvallen, beter wilt presteren of uw conditie wilt opbouwen.

Core stability

In de lessen core stability maken we gebruik van wetenschappelijk gevalideerde trainingsmethodieken. Vanaf januari zetten we deze bewuster in, door een selectie te maken van methodieken die geschikt zijn voor onze lessen.

Het uitgangspunt van de lessen is het trainen van kracht en krachtuithoudingsvermogen. Dit sluit aan bij de belangrijkste doelstellingen en belangen van leden. Zo kunnen we mensen met specifieke sportdoelen helpen, maar ook mensen met fysieke klachten.

Volgens de wetenschap zijn er drie pijlers van core stability:

  • Balans
  • Evenwicht
  • Stabiliteit

Balans is een evenredige verdeling van de kracht door het lichaam heen, bijvoorbeeld die van de rugspieren ten opzichte van de buikspieren. Met evenwicht bedoelen we een evenredige verdeling van de kracht tussen links en rechts.  Stabiliteit betekent dat er weinig tot geen sprake is van speling in de gewrichten; zo kan er meer kracht worden gezet (bijvoorbeeld bij fietsen) en verminder of voorkom je fysieke klachten.

Een methodiek schrijft voor de uitvoering van een oefening een bepaalde duur en intensiteit voor. Een oefening kan bijvoorbeeld 30 of 45 seconden duren, maar ook langer, als we willen werken aan het doel krachtuithoudingsvermogen. Oefeningen duren nooit langer dan 3 tot 5 minuten.

Leefstijlexpertisecentrum Veenendaal
Kerkewijk 31 k, Veenendaal
Facebook Twitter Instagram
Copyright LECV    |    2021