Over welke pandemie hebben we het eigenlijk?

Een beweegnorm opleggen is een lastige…

Neurowetenschapper Erik Scherder:
‘We laten ons braaf anderhalve meter afstand voorschrijven, maar een beweegnorm opleggen is een lastige’.

Lang voor corona was er al een pandemie, die van de ‘lichamelijke inactiviteit’. Die kost jaarlijks aan 5,3 miljoen mensen wereldwijd het leven, stelt neurowetenschapper Erik Scherder. Hij is donderdagmiddag een van de sprekers bij de talkshow Blijf in beweging.

Het schort er nogal eens aan, dat ouderen het belang inzien van bewegen, stelt ‘hersenprofessor’ Erik Scherder in een telefonisch interview. Daarover gaat de talkshow Blijf in beweging, georganiseerd door ouderenplatform Up!, die vandaag vanuit café Z in Leeuwarden wordt uitgezonden.

,,Al in 2012 is uit studies gebleken dat er per jaar wereldwijd 5,3 miljoen mensen overlijden aan ziekten die gerelateerd zijn aan lichamelijke inactiviteit: diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten. In 2016 was deze pandemie niet gestopt en in 2019 werd het beeld weer bevestigd. Het gaat om dezelfde groep mensen die nu het meest kwetsbaar zijn voor de complicaties van Covid-19. Wie te weinig beweegt, is dus extra kwetsbaar voor infecties.

Het is te gek voor woorden dat we daar niks over horen. Sterker nog, we gaan gewoon door met onze inactieve levensstijl. Door corona moeten we nog meer thuis blijven. We laten ons braaf anderhalve meter afstand voorschrijven, maar een beweegnorm opleggen is een lastige.’’

We worden in de media de laatste jaren toch juist overspoeld met verhalen over gezonde levensstijl, het belang van bewegen en goede voeding?

,,Je leest misschien dat obesitas toeneemt en ‘let een beetje op uw voeding’. Maar weet u dat er wereldwijd 41 miljoen kinderen van nul tot vijf jaar zijn met obesitas? Kinderen van nul tot vijf! En de voorspelling is dat dit gaat oplopen. Het probleem is dat sport en beweging geen vaste onderdelen meer zijn van de dag, zoals vroeger wel. Kinderen worden vaak met de auto naar school gebracht en als ze ’s middags thuiskomen, gaan ze gamen. Te weinig beweging schaadt je afweersysteem, terwijl virussen ons juist bedreigen.’’

Bewegen is dé oplossing voor corona?

,,Uit internationale studies blijkt dat inspanning beschermt tegen de complicaties van corona. Dus is bewegen inderdaad hét antwoord op het virus, om te voorkomen dat mensen al die ziektes krijgen, natuurlijk in combinatie met voldoende slaap en gezonde voeding. Dat hoort allemaal bij een actieve leefstijl.

Ik zit in het Landelijk Operationeel Team Corona en al vóór de coronacrisis uitbrak hebben we een presentatie gegeven bij de Tweede Kamercommissie onderwijs om te pleiten voor meer beweging op scholen; minstens twee uur per week gym, en kinderen dagelijks uit die bankjes halen en ze laten bewegen. Maar minister Arie Slob van Onderwijs wil er niet aan. Het is de eigen verantwoordelijkheid van scholen, zegt hij. Toen kwam de coronacrisis en verschenen er studies over de positieve effecten van inspanning. Dus ik heb het gevoel dat iedereen nu wel inziet dat er iets grandioos mis is in onze samenleving.’’

Wat moet er veranderen?

,,We moeten ervoor zorgen dat dagelijks bewegen weer normaal wordt. Vooral door mensen uit te nodigen tot ander gedrag. Ik ben niet zo van de dwang, maar met roken hebben we uiteindelijk ook afgedwongen dat mensen gingen minderen door het te verbieden in gebouwen. Neem liften; receptionisten zeggen standaard ‘daar zijn de liften’, en niet ‘daar is de trap’. Sluit liften af, dan moet je wel met de trap. Schaf de belasting af die er nu nog op fietsen voor werkverkeer zit. Elektrische fietsen vind ik niet dé oplossing, alleen voor mensen die anders helemaal niet bewegen. Maar studies laten zien dat de inspanning op een e-bike minder is dan op een gewone fiets.

Richt scholen anders in, neem vakleerkrachten aan en geef beweging een veel prominentere plek in het curriculum. Daar ga je ook beter van rekenen. En we willen vooral ook de groep mensen bereiken met een lagere sociaal-economische status, die vaak ongezond eten en vaak geen geld hebben voor de sportschool. Coach die mensen, steun ze en maak bewegen voor hen aantrekkelijk. We geven in Nederland jaarlijks 80 miljard euro uit aan zorgkosten, en slechts 2 miljard aan preventie. Terwijl er een overduidelijke relatie is tussen inactiviteit en hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Wij doen daarom een oproep voor leefstijlgeneeskunde.’’

U houdt vanmiddag ook een pleidooi voor het uitproberen van nieuwe dingen, al ben je tachtig.
,Ja, je brein gaat veel beter werken als je jezelf uitdaagt. Het doet er eigenlijk niet toe wat, als je er maar moeite voor doet. En dat kan cognitief zijn of fysiek. Dan gaat je stofwisseling omhoog en dat is goed voor je bloedsomloop. Mijn oproep aan ouderen is dus: blijf jezelf uitdagen. Als mensen met pensioen gaan, roepen ze vaak: ik ga alleen nog maar leuke dingen doen. Dan denk ik altijd: mmm.’’

Wat doet u zelf als 68-jarige om in beweging te blijven?
,,Ik fiets elke dag naar mijn werk bij de Vrije Universiteit. Nu ik thuis werk, maak ik een fietstocht met mijn echtgenote. Verder heb ik een circuitje op zolder waar ik regelmatig krachtoefeningen doe. Ik vind dat heerlijk om te doen, dus dat is geen opgave. Mijn moeite zit in vioolles waar ik een paar jaar geleden mee ben begonnen. Ik had er een te leen gekregen van Jaap van Zweden. Op de dag dat hij hem terug wilde hebben, heb ik er een gehuurd. Daar doe ik elke dag drie kwartier vingeroefeningen op. Heel leuk om te doen, maar een enorme inspanning.’’

Bron:
https://www.lc.nl/friesland/leeuwarden/Neurowetenschapper-Erik-Scherder-We-laten-ons-braaf-anderhalve-meter-afstand-voorschrijven-maar-een-beweegnorm-opleggen-is-een-lastige-25748756.html?harvest_referrer=http%3A%2F%2Fm.facebook.com%2F

Blogs van het Leefstijl Expertise Centrum

Korte uiteenzetting van de voorwaarden voor het openstellen van de deuren van Centrum voor Bewegen in het Leefstijl Expertise Centrum:

Vanaf woensdag 1 juli mogen de deuren van Centrum voor Bewegen weer open, maar er worden aan het openstellen daarvan wel voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden geven we hieronder puntsgewijs weer:

De belangrijkste regels waar we ons aan moeten houden:

1. Triage: we moeten u bij binnenkomst een aantal vragen over uw gezondheid stellen, dit doen wij mbv een vragenlijst. Bij binnenkomst ziet u op een statafel een vragenlijst liggen, waarvan u de vragen door dient te nemen en bij akkoord uw naam te noteren. Heeft u verkoudheidsklachten (hoesten etc.), koorts of bent u benauwd dan vragen wij u thuis te blijven tot de klachten verdwenen zijn.

2.  Handdoek is in de fitness- en groepleszaal verplicht.

3.  Sporters moeten onderling (ook tot de medewerkers) 1,5 mtr afstand houden.

De branchevereniging adviseerd nog enkele aanvullende voorzorgsmaatregelen:

  1. Bij binnenkomst kunt u direct uw handen ontsmetten.
  2. Er is een routing uitgezet die maakt dat de anderhalve meter afstandsregel eenvoudiger nagekomen kan worden.
  3. We gebruiken alleen de vooringang, de achteringang is alleen beschikbaar voor mensen die erg slecht ter been zijn en/of met de auto moeten komen.
  4. Het aantal reserveringen voor fitness is, voor de eerste halve week, 5 personen  per half uur,  dus 10 personen per uur. Wanneer u om b.v. 10.30 uur reserveer komt u om 10.30 uur binnen, u kunt gewoon een uurtje (afhankelijk van uw programma iets langer) sporten.
  5. Het aantal reserveringen voor een sportlessen / groepsles is vooralsnog 8 personen per les.
  6. Toiletten, douches en kleedruimten mogen gewoon gebruikt worden.

U dient uw bezoek vooraf te reserveren in het daarvoor beschikbare reserveringssysteem op onze nieuwe site (www.lecv.nl, tabblad ‘Mijn Lec’, ‘Reserveren’). Nb Anderen kunnen uw naam niet zien als u een reservering gemaakt heeft. Wij vragen u dringend precies op de gereserveerde tijd te komen.Kunt u onverwachts niet op uw gereserveerde tijd, dan graag dit zsm telefonisch aan ons doorgeven: 0318-645090. Wij halen uw reservering er dan uit, daarmee kan iemand anders uw plaats overnemen.

Zodra we zien dat een en ander goed verloopt zullen we meer mensen per half uur toelaten. Het heeft uiteraard allemaal te maken met de ‘anderhalve meter’ regelgeving die maakt dat besmettingen geen kans krijgen. We doen hierbij een beroep op de (eigen) verantwoordelijkheid van onze sporters.

Zowel in de fitnessruimte als de sportzaal/groepsleszaal is een luchtafvoer systeem geïnstalleerd die een drievoudige capaciteit heeft van hetgeen voorgeschreven is.Hiermee nemen wij het zekere voor het onzekere, voor uw en onze veiligheid.

Wij zijn er zeker van dat het sporten bij ons op een veilige manier plaats kan vinden en hopen iedereen vanaf aanstaande woensdag (1 juli) weer te mogen begroeten.

Wanneer u ideeën, vragen/opmerkingen, etc heeft dan horen we dit graag.U kunt het persoonlijk aan een van de medewerkers doorgeven of ons mailen:  (info@centrumvoorbewegen.nl en info@lecv.nl).

Eindelijk weer open!!!

Oh, en we hebben een nieuwe site die we vanaf 1 juli online gaan zetten.

Enkele weken geleden kregen we het verlossende bericht van Mark Rutte. In tegenstelling tot het eerdere bericht dat de deuren van sport- en fitnesscentra pas vanaf 1 september weer open mogen, hebben we vanuit de branchevereniging voor elkaar gekregen dat we vanaf 1 juli weer open mogen. Mits de situatie omtrent Corona niet verslechtert uiteraard.

Woensdag 1 juli is het dus zover. Leefstijl expertisecentrum Veenendaal is er inmiddels helemaal klaar voor. Er staan overal ontsmettingsmiddelen, we hebben een routing aangebracht, in de groepslesruimte hebben we aangegeven waar iedereen mag staan of liggen, er is zowel in de fitness- als in de groepslesruimte een luchtinstallatie aangebracht en we hebben overal aanduidingen met het protocol neergezet.

Kortom, wat ons betreft kunnen we beginnen.
© 2020 Leefstijl Expertise Centrum Veenendaal.  ALL RIGHTS RESERVED