Afmelden    |    Bekijk online
Nieuwsbrief week 18

Beste sporter,

 

We willen niet iedere week aandacht vragen voor de moeilijke periode waarin wij zitten. Temeer omdat iedereen, ook u, te maken heeft met een periode die we het liefst achter ons laten. Toch maak ik ook deze week een opmerking over de crisis; deze keer echter een heel positieve. Want we hebben, in nauwe samenwerking met twee wethouders van de gemeente Veenendaal, financiële steun gekregen van de overheid. Het staat niet in verhouding tot de geleden schade - het is een spreekwoordelijke druppel - maar wie het kleine niet eert... nietwaar! En het geeft ons energie, het maakt dat het gevoel dat we er (samen met u uiteraard) alleen voor staan vermindert. En het zorgt ervoor dat we er weer volledig voor willen gaan. En dat zullen we doen ook!! Zo zijn we al druk bezig met enkele initiatieven, waarover u iets verderop kunt lezen.

 

Verder kunnen we melden dat wij vanuit de branchevereniging nog steeds de indruk hebben dat we de deuren vanaf 18 mei, weliswaar met beperkingen - 30 mensen tegelijk en in groepjes van 2 - mogen openstellen. Uiteraard zijn wij niet blind voor het aantal besmettingen - die gelukkig aan het dalen zijn - en de cijfers uit de ziekenhuizen. We hopen dat met name de cijfers van de ziekenhuizen de komende dagen gaan dalen. Laten we proberen ons deze laatste weken met z'n allen aan de maatregelen te houden, er het beste van hopen en er het beste van maken. Op ons kunt u rekenen!

 

Het team van Centrum voor Bewegen wenst u een fijn weekend!

Mededelingen
  • Heeft u een afspraak voor sporten op therapeutische basis? Komt u dan alstublieft niet eerder dan 5 minuten vóór de afgesproken tijd in het centrum. U mag niet eerder beginnen met uw training, en ook niet eindigen na de geplande eindtijd. Om ervoor te zorgen dat u mag blijven sporten, moeten we ons houden aan bepaalde regels en zijn we genoodzaakt beter te letten op naleving ervan.
  • In verband met Hemelvaartsdag is het centrum op donderdag 13 mei gesloten. We geven dan 's avonds ook geen groepslessen.
Onze initiatieven: stand van zaken

We zijn momenteel druk bezig met het nemen en ontwikkelen van initiatieven om, na heropening van het centrum, meer mensen te kunnen helpen bij het oppakken en onderhouden van een actieve leefstijl.

Dat doen we niet alleen: we hebben de hulp ingeroepen van onze stagiairs. Een van hen kwam met het idee om, vanuit het thema 'coFIT', via sociale media te gaan uitdragen wat wij doen, voor wie we het doen en hoe we dat doen.

Verder hopen we deze maand te horen of de subsidie die we hebben aangevraagd voor het implementeren van een nieuwe leefstijlinterventie (zie nieuwsbrief week 16) aan ons wordt toegekend. De aanvraag is als 'goed' en 'zeer goed' door ZonMw gewaardeerd en dat maakt de kans reëel dat we voor de subsidie in aanmerking komen, maar dat weten we pas zeker wanneer ZonMw uitsluitsel gegeven heeft. Dat wordt duimen!

Daarnaast gaan we deze maand starten met de NDC (Nationale Diabetes Challenge). Een wandelinitiatief van 20 weken, waaraan iedereen met een chronische beperking kan deelnemen. Er wordt gewandeld onder de bezielende leiding van Ruud Sokolowski (week 6), die hiermee veel ervaring heeft - juist ook met ouderen en mensen met chronische beperkingen. We doen de NDC samen met Sportservice Veenendaal en de leefstijlpraktijk van Helga. Mensen die door Helga begeleid worden, kunnen zich voor de wandelingen bij haar aanmelden.

Tot slot is Geert door de Noaber Foundation, waar hij in Ede voor werkt, gevraagd een onderzoek uit te voeren naar het ontwikkelen en valideren van een eigen leefstijlinterventie voor het bedrijfsleven. Een uitstekende manier om ingang te vinden bij het bedrijfsleven!

Wist u dat...

...je van sporten slimmer wordt? Als je minimaal 3 keer in de week sport, heeft dat een positieve invloed op je hersenen. Direct na het sporten werkt je geheugen beter, ben je productiever en kun je je beter concentreren. Op de lange termijn zorgt bewegen ervoor dat je helderder denkt en je hersenen minder snel verouderen. Het leuke is dat je helemaal niet zo lang hoeft te sporten om deze effecten te bereiken: een halfuur per keer is daarvoor al genoeg!

Gerrit vertelt

Even voorstellen. Mijn naam is Gerrit, ik ben 53 jaar. Geert en ik hebben samen het CIOS gedaan; wij kennen elkaar dus al wel een paar jaartjes. Het zal inmiddels een jaar of acht geleden zijn dat ik wekelijks ben gaan sporten bij het centrum: eerst de les core stability, gevolgd door een uur spinnen. En na het sporten gezellig kletsen en wat eten!

Bewegen is voor mij heel belangrijk. Ik heb een bepaalde vorm van reuma en daardoor last van pijnlijke ontstekingen. Door de pijn heb je de neiging niet te bewegen, maar met mijn sportachtergrond weet ik hoe belangrijk het is om dat juist wel te doen. Ik heb zelfs al vaak gemerkt dat de pijn minder werd door het sporten. Gewrichten die stijf zijn, worden bij inactiviteit namelijk nog stijver. Door te bewegen komt er vaak meer ruimte in het gewricht, waardoor vocht beter afgevoerd kan worden en de pijn minder wordt.

Naast de lessen in de sportschool train ik doorgaans ook zelf. De laatste jaren sport ik meestal om de week; dat is wat minder dan het eerst was en dat merk ik aan mijn conditie. Gelukkig heb ik een fysiek redelijk zwaar beroep: ik heb een meubelmakerij en loop volgens mijn stappenteller gemiddeld 10 tot 12 kilometer per dag. Je zult begrijpen dat wanneer ik aan het einde van de dag op de bank plof, de verleiding groot is te blijven zitten. Maar toch: een uurtje spinnen, al ga je niet helemaal voluit, maar gewoon even lekker zweten – dat maakt dat je je beter en fitter voelt. En zo zie je je maatje ook nog eens regelmatig!

Een foto van Gerrit. Gerrit en Geert hebben een aantal jaar geleden de afspraak gemaakt jaarlijks met elkaar een fietstocht te maken. Goede vriendschap moet je koesteren! Dit was in Zwitserland waar we, naast de fietstocht, ook een werkelijk schitterende wandeling in de bergen (Berner Alpen, achter de Jungfrau) hebben gemaakt.

Leefstijlexpertisecentrum Veenendaal
Kerkewijk 31 k, Veenendaal
Facebook Twitter Instagram
Copyright LECV    |    2021