Afmelden    |    Bekijk online
Nieuwsbrief week 6

Beste sporter,

 

Er ontstaan steeds meer initiatieven om ervoor te zorgen dat mensen fysiek en mentaal lekker in hun vel blijven of komen te zitten. Een van die initiatieven is Ommetje, een app die mensen motiveert een rondje te wandelen. Beweegt u liever (of ook) op een andere manier en beschikt u over een sporthorloge? Leest u dan iets verder in deze mail. Tot slot willen we enkele leden aan het woord laten, onder wie Ruud met zijn verhaal.

Centrum voor Bewegen start een wandelcompetitie met Ommetje

Ommetje is ontwikkeld door neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder. De app stimuleert je om iedere dag 20 minuten te wandelen. Een wandeling doet heel veel met je fysieke en mentale gezondheid. Door 20 minuten te wandelen, verdien je punten (XP). Bonuspunten verdien je door bijvoorbeeld meerdere dagen op rij te wandelen. Centrum voor Bewegen heeft zijn eigen groep aangemaakt waar u zich bij kunt aansluiten. Zo wandelt u op afstand, maar toch ook een beetje samen!

  • Download de app via deze pagina
  • Maak een account aan en log in
  • Tik op ‘Team beheer’ en dan op ‘Team toetreden’
  • Vul de speciale code in: DEFNC
  • Start uw eerste ommetje. Als u GPS inschakelt, wordt de route van uw ommetje opgeslagen.
Als u een sporthorloge heeft, kunt u ook lid worden van onze Strava-groep

Strava is een overkoepelende dienst voor verschillende sportapps, zoals Garmin en Polar Flow. Zo kun je elkaars trainingen volgen, ook als je een ander sporthorloge gebruikt. Wij hebben bij Strava een groep aangemaakt. Als u lid wordt van deze groep, kunt u zien wat medeleden doen en krijgt u persoonlijke feedback op uw eigen trainingen! Zo sport u een beetje samen en op een bepaalde manier ook onder begeleiding.

  • Maak een account bij Strava en log in
  • Klik rechtsbovenin op ‘vind of vorm een club op Strava’
  • Zoek op ‘Centrum voor Bewegen’ (vink ‘alle’ aan)
  • Klik op de groep en op ‘vragen om lid te worden’
  • Download de Strava-app en log in
  • Ga naar de instellingen via ‘Profiel’
  • Tik op ‘Verbind andere diensten’
  • Volg de instructies voor het koppelen van uw app
  • Wanneer u nu traint – uw eigen training of bijvoorbeeld een groepsles – worden uw resultaten vanuit de sportapp overgezet in de app van Strava
Boodschap van Anneke, Marc en Erik

Beste leden, wij realiseren ons dat onze actie Reddingsboei voor Leefstijl Expertise Centrum Veenendaal niet alleen positieve reacties, maar ook twijfel of gevoelens van ongemak oproept. Je zult immers als betalend lid zelf maar gedupeerd zijn door corona. Vreselijk!

Daarom willen we graag benadrukken dat het door ons beoogde doel een levensvatbare financiële onderstroom is dat LECV helpt het hoofd boven water te houden. Donaties zijn natuurlijk geweldig, maar even zo welkom is bijvoorbeeld het doorbetalen van de contributie. Ook dat is echt een mooi gebaar, dat eveneens bijdraagt aan een duurzame basis voor LECV. En daarmee ook aan de mogelijkheid om te blijven werken aan je eigen duurzaam vitale leven. Die notie krijgen we ook uit persoonlijke gesprekken die we met enkele leden hebben gevoerd.

Wij willen u bij voorbaat danken, welke keuze u ook maakt.

Hartelijke groet van Anneke Kolkert, Marc Brinkman en Erik Hannewijk

Ruud vertelt

In de vorige eeuw sprak nog niemand over leefstijl. Of was het juist een (andere) stijl van leven? Wie zal het zeggen. Toen was geluk nog heel gewoon. Er werd niet bewust stilgestaan bij wat we als voeding tot ons namen. Na de tweede wereldoorlog dachten we slechts aan één ding. Opbouwen, beter worden, sneller zijn, luxer leven. We wilden meer bezitten, betere banen en meer geld. En dat leidde uiteindelijk tot de overconsumptie van heden ten dage. Zijn we wel tevreden met onszelf, vraag ik me soms af.

Ik vergelijk onze manier van leven nu soms met een volkstuin van vroeger. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Wat aten we toen en wat eten we nu? Voor voldoende bewegen was nauwelijks aandacht. Dat is nu wel anders. Maar doen we het ook? Hoe belangrijk is een gezonde geest in een gezond lichaam voor ons?

Ik denk nog vaak terug aan die jaren dat ik te veel bewoog. Het moest altijd hard en competitief zijn, met als gevolg dat hardlopen voor mij passé is. Dat is voor mij alweer 9 jaar geleden. Ter compensatie ben ik gaan wandelen, racefietsen en spinnen om toch lichaam en geest fit en vitaal te houden. Sporten heeft bij mij hoge prioriteit. Naast het zelf doen geef ik hardloop- en wandeltrainingen en begeleid ik een wandelgroep van 60-plussers in Veenendaal Noord-Oost.

Centrum voor Bewegen heeft mijn kijk op training veranderd. Nu ik wat ouder ben is vetverbranding voor mij belangrijker geworden. Maar hoe doe je dat met zo’n explosief ingesteld lichaam, waarmee je voornamelijk koolhydraten verbruikt?

Tip: doe een inspanningstest. Aan de hand van zo’n test en op basis van je wensen kun je advies krijgen voor jouw manier van trainen. Door anders te trainen, op een lagere intensiteit en gedurende een langere tijd, stimuleer ik mijn vetverbranding. Ofschoon dit met spinnen voor mij niet altijd opgaat, want dat fanatisme dat steeds opborrelt maakt dat ik mezelf vaak afmat. Geeft ook niet. Het gaat ook om plezier hebben en vooral fijn met elkaar omgaan. Dat mag niet verloren gaan. Ik voel me er goed bij.

Maar LECV verkeert momenteel in zwaar weer. Weinig lessen, minder inkomsten, maar wel de lasten. Gelukkig is de positieve inzet gebleven. Dag in, dag uit. En kan ik via Zoom de spinninglessen blijven volgen. Helaas zijn er ook leden die opzeggen. Dat is jammer. Het voortbestaan van het centrum komt zo onder druk te staan. Wij kunnen die druk verlichten door contributie te blijven betalen en eventueel te doneren. Zo geven we het centrum meer lucht en ruimte om u en mij als lid optimaal door deze crisis te leiden. Ze verdienen onze steun. Alvast ook namens mijzelf en andere leden dank voor uw bijdrage.

Ruud Sokolowski

Leefstijlexpertisecentrum Veenendaal
Kerkewijk 31 k, Veenendaal
Facebook Twitter Instagram
Copyright LECV    |    2021